Inom finansens fascinerande värld är det vanligt för långivare att förlita sig på kreditupplysningsföretag såsom Upplysningscentralen (UC). Det är nämligen till dessa aktörer som de vänder sig för att inhämta kreditupplysningar om potentiella låntagare. Men även om just Upplysningscentralen är den ledande aktören i Sverige när det kommer till kreditupplysningar finns det också alternativ. Därför finns det också vissa långivare som erbjuder sina kunder lån utan UC.
Men exakt vad innebär detta egentligen? Vad är ett lån utan UC och hur fungerar ett sådant? Läs vidare så ska vi i denna artikel förklara hur det ligger till!
Vad är ett lån utan UC?
Ett lån utan UC är, precis som namnet antyder, ett lån som ges utan att en kreditupplysning görs via Upplysningscentralen. Detta är en typ av lån som vanligtvis erbjuds av nischbanker och andra alternativa långivare. Dessa använder sig vanligtvis av lite annorlunda metoder för att bedöma en potentiell låntagares förmåga att återbetala ett lån. Till exempel kan de lägga en större vikt vid individens inkomst, anställning och andra faktorer än vad exempelvis storbankerna brukar göra.
Hur fungerar dessa lån?
När det kommer till hur dessa lån fungerar kan processen enklast förklaras på följande sätt:
- Ansökan sker vanligtvis digitalt. De långivare som tillhandahåller denna typ av lån har vanligtvis en digital plattform på nätet där du kan ansöka om ett lån. När du har skickat in din ansökan görs en granskning av din profil utifrån vissa specifika kriterier. Om din ansökan godkänns betalas lånebeloppet ut till ditt bankkonto.
- Långivaren gör en helhetsbedömning. Som låntagare skickar du in en ansökan om att få låna pengar till en långivare. I ansökan anger du information om dig själv och din ekonomi. Långivaren gör dock ingen kreditupplysning via just Upplysningscentralen – istället använder sig denne av en alternativ aktör. Dessutom kan alltså de alternativa långivaren lägga en större vikt vid vissa andra faktorer och därmed göra mer av en helhetsbedömning.
- En kreditupplysning görs alltid. Även om Upplysningscentralen inte anlitas för en kreditupplysning görs fortfarande en sådan kontroll. Långivaren använder sig istället av en konkurrent, såsom Bisnode eller Creditsafe.